Sunday, November 23, 2008

Ayam Bakar Berkuah Kacang


Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Bahan-bahan

750 g (5 keping) dada ayam, tanpa kulit dan lemak

100 g (1 cawan) kacang tanah

125 ml (1/2 cawan) susu rendah lemak

30 ml (3 sudu makan) minyak sayuran

5 g (1 sudu teh) gula

10 g (1 sudu makan) asam jawa, dicampur dengan 1/2 cawan air untuk mendapatkan jusnya

10 g (2 sm) kunyit hidup, ditumbuk halus

Bahan2 Kisar

20 g (2 batang) serai

70 g (6 ulas) bawang merah

5 g (1 sm) lengkuas

5 g (1 sm) halia

10 g (7-8 biji) cili kering

5 g (1 sudu teh) garam


Bahan-bahan untuk hiasan

1 biji timun, dipotong nipis-nipis

1 biji tomato, dipotong bulat

5 helai daun salad

Cara memasak

Ayam dibersihkan, digaul dengan garam dan kunyit. Perap selama 15 minit.

Bungkus ayam dalam kerajang aluminium dan bakar di dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 220ÂșC.

Sementara itu sediakan kuah kacang mengikut cara yang diberi di bawah.

Untuk kuah

Goreng kacang tanpa minyak.

Buang kulit dan tumbuk kacang hingga hancur (tidak terlalu halus).

Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.

Masukkan jus asam jawa, kemudian tambahkan 1/4 cawan air, kacau dan biarkan seketika.

Masukkan kacang yang telah ditumbuk, susu rendah lemak, garam dan gula.

Kacau dan biar selama lebih kurang 5 minit.

Angkat kuah kacang dan dihidangkan bersama ayam yang telah dibakar.

Hiaskan dengan daun salad, hirisan timun dan tomato.