Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Bahan-bahan
750 g (5 keping) dada ayam, tanpa kulit dan lemak
100 g (1 cawan) kacang tanah
125 ml (1/2 cawan) susu rendah lemak
30 ml (3 sudu makan) minyak sayuran
5 g (1 sudu teh) gula
10 g (1 sudu makan) asam jawa, dicampur dengan 1/2 cawan air untuk mendapatkan jusnya
10 g (2 sm) kunyit hidup, ditumbuk halus
Bahan2 Kisar
20 g (2 batang) serai
70 g (6 ulas) bawang merah
5 g (1 sm) lengkuas
5 g (1 sm) halia
10 g (7-8 biji) cili kering
5 g (1 sudu teh) garam
Bahan-bahan untuk hiasan
1 biji timun, dipotong nipis-nipis
1 biji tomato, dipotong bulat
5 helai daun salad
Cara memasak
Ayam dibersihkan, digaul dengan garam dan kunyit. Perap selama 15 minit.
Bungkus ayam dalam kerajang aluminium dan bakar di dalam ketuhar selama 30 minit pada suhu 220ÂșC.
Sementara itu sediakan kuah kacang mengikut cara yang diberi di bawah.
Untuk kuah
Goreng kacang tanpa minyak.
Buang kulit dan tumbuk kacang hingga hancur (tidak terlalu halus).
Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
Masukkan jus asam jawa, kemudian tambahkan 1/4 cawan air, kacau dan biarkan seketika.
Masukkan kacang yang telah ditumbuk, susu rendah lemak, garam dan gula.
Kacau dan biar selama lebih kurang 5 minit.
Angkat kuah kacang dan dihidangkan bersama ayam yang telah dibakar.
Hiaskan dengan daun salad, hirisan timun dan tomato.