Saturday, October 27, 2007

Daging Masak Beriani

1 kg daging
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 biji tomato, dipotong dadu
2 biji bawang besar, dipotong dadu

1/2 cawan tairu (100ml cukup)
3/4 cawan rempah beriani (1 pkt Beriani Babas)
3 cawan air
2 biji kentang (potong 4 atau 6)
1 batang lobak merah, potong kecil2




Tumis rempah2, (1 kayu manis, 3 pelaga, 3 cengkih, 3 bunga lawang).
Masukkan bawang besar.
Bila dah wangi dan layu, masukkan pula paste bawang putih dan halia.









Masukkan tomato.











Masukkan rempah beriani.











Masukkan air dan tairu.
Tunggu hingga mendidih baru masukkan daging.










Bil daging dah empuk, baru masukkan kentang dan lobak merah.
Masukkan garam secukup rasa.
Kecilkan api dan biarkan masak lama sadikit.
Taburkan sadikit daun pudina dan daun ketumbar.