Saturday, October 27, 2007

Dalca




















300gm daging (potong kecil, rebus dan ketepikan periuk)
2 batang lobak merah
1 batang terung panjang
3 biji kentang
2 biji tomato
sadikit kacang panjang
2 cawan kacang dal (direbus dulu)
3 sudu besar rempah kari daging BABAS
1 pkt santan KARA
Dikisar: 2 biji bawang besar, 4 ulas bawang putih, 3cm halia
Rempah tumis: 1 kayu manis, 3 cengkih, 3 pelaga
air asam, garam secukupnya
serai dititik

Tumis Darat:-
Masukkan rempah tumis, bawang besar dan serai.
Dah wangi, masukkan paste bawang besar, bawang putih dan halia.







Masukkan rempah kari.
Bila dah wangi dan garing. Matikan api.
Masukkan tumisan ini kedalam periuk rebusan daging.
Campurkan kacang dal.
Tunggu hingga mendidih.





Masukkan semua sayur2an.
Patahkan 1 biji cili hijau dan 1 cili merah.
Masukkan santan dan tunggu hingga mendidih.
Masukkan air asam dan garam secukup rasa.