Saturday, October 27, 2007

Nasi Beriani

1 kg beras basmati (cuci dan tos)
900ml air
1/2 tin susu cair
4 biji bawang besar dihiris
10 biji bawang putih dikisar
2 inci halia dikisar
4 sudu besar minyak sapi
Rempah tumis (1 kayu manis, 4 bunga lawang,
4 bunga cengkih, 4 buah pelaga)
Taburan (daun ketumbar, daun pudina, bawang goreng, gajus atau kismis)
pewarna kuning, garam, gula secukup rasa


Panaskan minyak sapi dalam periuk biasa yang besar.
Masukkan semua rempah tumis.
Tumis hingga wangi baru masukkan bawang besar.











Bila bawang dah layu, masukkan paste bawang putih dan halia.
Tumis hingga layu dan harum.









Masukkan air, susu cair dan garam secukup rasa.

Bila dah mendidih, masukkan beras. Gaul rata.


Bila dah hampir kering, alihkan kedalam electric rice cooker dan tekan "cook".



Sebelum nasi tanak, bubuhkan sadikit pewarna kuning di tengah2 nasi. Jgn dikodek2.



Taburkan sadikit daun ketumbar, daun pudina dan bawang goreng. Tinggalkan sadikit untuk hiasan.

Bila dah tanak sepenuhnya, baru boleh digaul.