Sunday, October 7, 2007

Kek Roll Nutella













10 biji kuning telur (premium) gunakan 13 kalau telur kecil
5 biji putih telur (premium) gunakan 7 kalau telur kecil
225gm gula caster
110g tepung Top
10g tepung aiskrim vanilla
135gm mentega (dicairkan)
1 sudu makan Stabiliser
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh chocolate emulco
1 sudu teh coffee oil
1/2 sudu teh baking soda
1 botol Nutella


Satukan telur, gula dan Stabiliser, pukul hingga naik dan pekat
Masukkan kedua2 tepung dan baking soda, pukul hingga rata
Masukkan mentega cair dan esen vanilla, kacau rata.
Adunan bagi dua, satu chocolate dan satu coffee oil.
Masukkan dalam piping bag

Sediakan 2 loyang 10x10x1 atau 3 loyang 9x9x1 (apa2 loyang kek roll pun boleh la)
Alaskan greaseproof paper dan sapu dgn sadikit mentega (biar senang dikeluarkan kelak)
Picit adunan berselang seli macam belang harimau hehehe.... (ikut kreativi masing2)

Bakar dalam suhu 170 - 180 darjah selama 20 minit.

Bila dah masak, tunggu sebentar saja dan terbalikkan kek atas kain lembut.

Bila masih hangat, sapukan Nutella cepat2 dgn spatula.
Kalau tunggu sejuk, sapuan Nutella akan tersangkut2.





Roll cepat2 dan bungkus dgn plastik nipis.
Masuk dalam peti ais.