Monday, October 15, 2007

Sambal Goreng Pengantin (Step-by-step)

Sumber: Mamaleza 

Bahan2 hiris:-
Bawang besar 2kg
Cili merah/hijau 1 mangkuk
Bawang putih 1 mangkuk kecil
Halia sebesar genggaman
Lengkuas
Serai 6-8 batang
Belacan suka hati (bakar)
Air asam pekat
Santan pekat
Air rebusan daging
Bawang goreng (untuk taburan)
Garam, gula merah dan ajinomoto secukupnya


Direbus, potong kecil2 dan goreng (ketepikan):-
Daging 3kg
Paru 2kg
Udang 2kg
Tahu 12 - 15 keping
Tempe 12 - 15 keping







Tumis bawang besar hingga betul2 layu.












Masukkan lada merah dan lada hijau.
Goreng hingga layu.












Bila bawang dan cili dah benar2 layu, masukkan hirisan bawang putih, halia, lengkuas dan serai tadi.











Tunggu hingga mendidih dan masukkan cili kisar sebanyak 3 - 5 senduk besar.
Tumis hingga garing dan keluar minyak.










Pastikan cili kisar betul2 garing.
Jangan kelam kabut.

Masukkan garam, gula merah dan ajinomoto secukup rasa.










Masukkan udang.
Saya tidak menggorengnya dahulu kerana hendakkan manis udang.
Anda boleh menggoreng dahulu jika mahu.










Bila dah mendidih, masukkan belacan yang telah dibakar dan diramas dan tambahkan air asam secukupnya.











Bila dah mendidih, masukkan santan pekat.












Tunggu hingga mendidih dan masukkan bahan2 goreng yang lain iaitu daging goreng dan paru goreng.











Bila dah kacau rata, masukkan pula tahu goreng.












Diikuti dengan tempe goreng.












Inilah rupa sambal goreng pengantin yang masih basah.

Kecilkan api dan keringkan sadikit kuah.










Bila dah kering taburkan semangkuk bawang goreng.

Inilah hasil penat lelah memasak "Sambal goreng pengantin".

Dari Dzohor hingga ke Asar, saya memasak tetapi berbaloi dan puas hati.








Alihkan kedalam periuk lain.
Secukupnya untuk hidangan keluarga dan tetamu.
Selebihnya masukkan kedalam bekas2 plastik untuk hidangan dilain masa.
Pastikan betul2 sejuk sebelum dimasukkan kedalam freezer.
Jika masaknya rata dan garing, tahan lama berminggu2.

SELAMAT MENCUBA!