Ayam Golek
Sumber: Hotel Federal daripada resipi kegemaran Tunku
Bahan:
2 kg ayam seekor
300 g santan kelapa pekat dari 1 1/2 biji kelapa
10 g asam jawa
2 - 3 camca makan air
1 camca teh gula
1 camca teh garam atau sesuka rasa
Rempah ratus:
4 biji bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 camca makan ketumbar
1 camca makan jintan putih
1 camca teh lada hitam
Cara:-
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir. Lakukan beberapa kali jika perlu. Lap sedikit ayam itu.
2. Campurkan asam jawa dan air. Tapis dan perapkan.
3. Masak ayam dalam kuali bersama campuran rempah ratus, santan dan asam jawa sehingga sederhana masak (airnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam dengan beberapa kali.
4. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 170° Celsius sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya.
5. Hidangkan dan hiaskan sedikit bersama telur yang dimasak.