Tuesday, September 9, 2008

Ketam Masak Lemak

Ketam Masak Lemak
Sumber: Dondang Sayang Coffee House, Hotel Corus Kuala Lumpur

Bahan:
1/2 kg ketam
1/2 biji kelapa/serbuk santan
15 biji cili api/cili kering
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2.5 sm kunyit
1 batang serai
Garam
Gula

Cara membuatnya:
1. Ketam dipotong dan dibersihkan.
2. Kelapa diperah dan diambil santannya (asingkan patinya.)
3. Cili, bawang merah, bawang putih dan kunyit ditumbuk.
4. Masukkan santan dan serai di dalam periuk di atas api yang sederhana.
5. Masukkan bahan tumbuk dan kacau sehingga mendidih.
6. Masukkan ketam dan masak sehingga ketam berwarna jingga kemerahan.
7. Tambah garam secukup rasa dan gula jika perlu.