Monday, October 6, 2008

Kek Gula Hangus



Sumber: Rossya

450g gula halus (caster)

120g mentega

340ml air

10 biji kuning telur

7 biji putih telur

1/2 sudu makan esen rose

1 sudu makan bicarbonate of soda atau potas

260g tepung gandum

200g susu pekat (condensed milk)

Cara2nya:-

Gula digoreng atau dicairkan atas api yang kecil hingga kuning. Kemudian masukkan air dan mentega. (Hati2 semasa menuangkan air kerana ia akan menggelegak sedikit).

Kacau hingga rata. Matikan api dan biarkan sehingga gula itu benar-benar sejuk.

Telur, tepung, susu, potas dan esen rose dicampurkan dengan digaul rata.

Setelah itu, masukkan air, gula yang telah disejukkan.

Gaul lagi sehingga rata.

Sesudah itu ditapis dan tuang kedalam tin pembakar.

Sebaik2 nya gunakan non-stick baking pan. Tin pembakar hendaklah disapu dengan mentega.

Bakar dalam ketuhar selama lebih kurang satu jam dengan suhu 150C dan menggunakan api bawah sahaja.

Kemudian ditambah lagi setengah jam , dibakar menggunakan api atas dan bawah.

Cucuk kek dengan lidi untuk menentukan sama ada kek sudah masak atau belum.