Monday, October 6, 2008

Talam Sengkuang Cina


Sumber: Rossya

1 loyang ukuran 36cm disapu minyak makan atau mentega

Lapisan pertama:
300g tepung beras
1100ml santan cair
125g gula pasir
350g sengkuang cina (water chestnut) (kupas kulitnya dan dipotong dadu)
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh warna merah
1/2 sudu teh warna hijau

Lapisan kedua:
5 biji telur
700ml santan pekat dari 2 biji kelapa
250g gula pasir
50ml air pandan dari 10 helai daun pandan
75g tepung custard
1/2 sudu teh warna hijau
sedikit garam

Lapisan ketiga:
5 biji telur
700ml santan pekat (dari 2 biji kelapa)
225g gula melaka
125g gula pasir
25g tepung gandum
sedikit garam

Cara membuat

Lapisan pertama:
Sengkuang cina dibahagi dua, satu bahgian warnakan hijau dan satu bahgian diwarnakan merah. Santan, tepung beras dan gula di kacau rata. Masukkan garam dan tapis. Double-boil adunan ini selama 5 minit, kemudian tuang kedalam loyang. Taburkan sengkuang cina diatasnya dan kukus selama 20minit.

Lapisan kedua:
Telur dan gula dibancuh hingga rata. Masukkan tepung custard, air pandan dan santan. Kacau rata, masukkan pewarna hijau dan garam. Tapis. Bila lapisan pertama sudah masak, double- boil lapisan kedua. Masak hingga naik wap, tuangkan adunan ini keatas yang pertama tadi, kukus lagi selama 20 minit.

Lapisan ketiga:
Bancuh telur, gula melaka(di lumatkan sedikit) dan gula pasir. Masukkan santan, tepung gandum dan garam. Tapis adunan. Bila lapisan kedua sudah masak, double boil bahan-bahan lapisan ketiga sehingga pekat dan naik wap. Bila adunan kental, tuangkan keatas lapisan kedua, kukus lagi selama 25 minit atau sehingga pekat.

Biarkan ia benar-benar sejuk, barulah di potong dan dihidangkan.

Panduan: Jangan double-boil terlalu lama...

Leceh ke??? Tapi hasilnya...emmmmm memuaskan...