Monday, October 6, 2008

Laksa


Sumber: Rossya

Bahan-bahan dikisar:
6 batang serai
1 jari lengkuas
10 ulas bawang putih
4 biji bawang besar
d
3 potong ikan tenggiri atau ikan parang atau ikan kembung
1/2 biji kelapa putih parut dibuat kerisik
1 1/2 biji kelapa (dapatkan 2 litre santan pekat dan 1 liter santan cair)
8 sudu makan rempah kari ikan
150gm asam Jawa campur dengan 1 atau 2 cawan air (tapis dapat kan air asam yang pekat)
1 paket tulang ikan kurau kering (direndam sebentar dan ditoskan)
1/2 cawan minyak untuk menumis
garam secukup rasa
serbuk perasa jika perlu
d
Bahan-bahan untuk sambal:
40 batang lada kering-rendam dengan air panas sehingga kembang , tos dan kisar tanpa air dengan sedikit garam
d
Bahan-bahan untuk tabur:
Daun kesum atau daun selaseh(cuci bersih dan dihiris halus)
300gm tauge (dibersihkan, buang akarnya, cuci dan di toskan)
3 biji timun (kupas kulit, buang hatinya dan hiris halus)
1 atau 2 kilo mee laksa (celur dan toskan)
d
Ikan di buang kulit dan bersihkan. Kemudian dikukus setelah sejuk, buang tulang dan ambil isinya. Kisar dan ketepikan.
d
Gaul rempah kari ikan dengan bahan-bahan kisar, tumis hingga garing dan naik aromanya. Masukkan kerisik dan ikan kisar. Kacau rata. Masukkan santan pekat dan cair. Biarkan mendidih, masukkan air asam, kemudian masukkan tulang ikan kurau dan masak sehingga kuahnya naik minyak. Jika kuah nya terlalu pekat, tambah kan sedikit air. Jika anda mahu kuahnya lebih pekat, masak sehingga kepekatan yang diperlukan. Setelah tulang ikan kurau benar-benar kembang, rasa kuahnya, jika masih kekurangan garam, boleh ditambahkan sedikit lagi.
d
Cara menghidang:
Mee laksa yang telah dicelur di letakkan dalam mangkuk. Atur di atasnya tauge yang sudah dicelur (lebih enak jika tauge nya dibiarkan mentah) hirisan timun dan hirisan daun kesum atau daun selaseh. tuang kuah diatasnya. Dan letakkan sedikit sambal. Enak di hidangkan panas-panas....