Sunday, November 23, 2008

Pecal 2


Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Bahan-bahan untuk kuah

250 g (1½ cawan) kacang tanah

50 g (7 ulas) bawang merah

12.5 g (3 ulas) bawang putih

10 g (7 biji) cili kering

13 g (sebesar ibu jari) belacan

10 g (2.5 sm) cekor

5 g (1 sudu teh) garam

30 g (2 sudu makan) gula

25 g (sebesar ibu jari) asam jawa, dibancuh bersama 1/4 cawan air untuk mendapatkan jusnya

250 ml (1 cawan) air suam

90 ml (9 sudu makan) minyak sayuran

Bahan-bahan untuk sayuran

200 g (16 batang) kangkung

150 g (8 batang) kacang panjang

150 g (1 biji) timun

150 g (1 biji) sengkuang, dibuang kulit

100 g (1 mangkuk kecil) taugeh

200 g (2 keping) tauhu

150 g (2 keping) tempe

Cara membuat kuah

Goreng kacang tanah, cili kering, bawang merah, bawang putih, cekor dan belacan bersama 4 sudu makan minyak sehingga naik baunya.

Kisar semua bahan-bahan yang digoreng.

Bancuh bahan-bahan yang dikisar dengan air suam.

Masukkan jus asam jawa, garam, gula dan kacau hingga sebati.

Cara menyediakan sayur-sayuran

Timun dan sengkuang diracik halus.

Kangkung dan kacang panjang dipotong dalam ukuran 2.5 sm.

Didihkan air. Celur sebentar kacang panjang, taugeh dan kangkung secara berasingan. Angkat dan toskan airnya.

Tauhu dan tempe digoreng bersama 5 sudu makan minyak. Potong kiub tauhu dan tempe.

Cara menghidang

Susun sayur-sayuran, tauhu dan tempe ke dalam pinggan.

Hidangkan bersama kuah pecal yang disediakan tadi.