Sunday, November 23, 2008

Ikan Masam Manis


Sumber: Nutrition Society of Malaysia

Bahan-bahan

300 g kepingan ikan

5 g halia, dihiris

10 g bawang putih, ditumbuk

40 g bawang besar, dipotong kiub

100 g (1/2 saiz sederhana) timun, dibuang kulit dan dipotong kiub

50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada merah, dipotong kiub

50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada hijau, dipotong kiub

100 g (1 ulas) nenas, dipotong kiub

20 g (2 sudu teh) minyak sayuran


Untuk Kuah

20 g (4 sudu teh) gula

35 g (3½ sudu makan) cuka

70 g (7 sudu makan) sos tomato

20 g (2 sudu makan) sos cili

10 g (2 sudu teh) kicap cair

30 ml (1½ sudu makan) air

Cara memasak

Didalam kuali, panaskan 10 g minyak dan goreng ikan. Ketepikan ikan.

Gunakan minyak yang selebihnya dan tumis halia dan bawang putih selama 2 minit. Masukkan bawang, timun, sayur lada merah dan hijau, masak selama 2-3 minit.

Masukkan ikan dan nenas ke dalam sayur. Kacau rata dan sendukkan ke piring hidangan.

Untuk menghidangkan, taburkan sos ke atas dan hidangkan dengan nasi.

Untuk membuat sosDi dalam pan, didihkan gula dan cuka. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap cair dan air.

Masak selama 5 minit sebelum dituang ke atas ikan.