Sumber: Nutrition Society of Malaysia
Bahan-bahan
300 g kepingan ikan
5 g halia, dihiris
10 g bawang putih, ditumbuk
40 g bawang besar, dipotong kiub
100 g (1/2 saiz sederhana) timun, dibuang kulit dan dipotong kiub
50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada merah, dipotong kiub
50 g (1/2 saiz sederhana) sayur lada hijau, dipotong kiub
100 g (1 ulas) nenas, dipotong kiub
20 g (2 sudu teh) minyak sayuran
Untuk Kuah
20 g (4 sudu teh) gula
35 g (3½ sudu makan) cuka
70 g (7 sudu makan) sos tomato
20 g (2 sudu makan) sos cili
10 g (2 sudu teh) kicap cair
30 ml (1½ sudu makan) air
Cara memasak
Didalam kuali, panaskan 10 g minyak dan goreng ikan. Ketepikan ikan.
Gunakan minyak yang selebihnya dan tumis halia dan bawang putih selama 2 minit. Masukkan bawang, timun, sayur lada merah dan hijau, masak selama 2-3 minit.
Masukkan ikan dan nenas ke dalam sayur. Kacau rata dan sendukkan ke piring hidangan.
Untuk menghidangkan, taburkan sos ke atas dan hidangkan dengan nasi.
Untuk membuat sosDi dalam pan, didihkan gula dan cuka. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap cair dan air.
Masak selama 5 minit sebelum dituang ke atas ikan.